Beköszöntött az ősz: Így alakul az idei gabonahelyzet

2023.10.28.Gazdaság

Most, hogy beköszöntött az igazi ősz, láthatjuk, hogy idén a hazai gabonahelyzet talán nem lesz olyan rossz, ennek ellenére jó néhány tényező akad, amely befolyásolja nem csak a gabonák mennyiségét, hanem a gabonaszemek minőségét is.

Elsősorban a tárolóhely, illetve a pénz hiánya mutatkozik meg ezen a fronton, hiszen nem ritka, ha a gazdák egész egyszerűen nem tudják hol tárolni a learatott búzát. A hírek szerint októberre várható segítség, ugyanis a gazdák ebben a hónapban kapják meg a területalapú támogatást.

A búza, és az árpa azonban így is valamivel gyengébbnek mondható, ez pedig leginkább az időjárásnak, pontosabban az alföldön megjelenő aszályos időnek tudható be.

Az egész ország területén megnehezítette az időjárás a gazdák dolgát

Már a nyár közepén megmutatkozott, hogy az ország dél-nyugati felén a csapadék miatt a búza aratás szinte alig tudott haladni, ennek hatására pedig a gabonaszemek tartalma is romlott. Ebből kifolyólag a búzára bőven akadt panasz, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy még az árpa se dicsekedhet jó minőséggel.

Zala vármegye területein emellett még a repcefelhozatal is gyenge lett, a veszteség itt is megmutatkozott, sőt sok helyen még az előző évi gabonát se tudták eladni a gazdák, így az is csak a helyet foglalja.

Borsodban a búza fehérjetartalma csupán 10%-ot ért el, így a helyzet ott sem jobb, írja a gepkozvetito.hu, de szerencsére ezen területen jórészt vetőbúzát termesztenek, az pedig valamivel drágább, így kétszer annyiért el lehet adni. Az alacsony fehérjetartalom miatt azonban ezekért a gabonákért valóban csak kevesebbet ígértek, így pár gazda kitalálta azt, hogy az eladhatatlan gabonát felhalmozzák, így tudnak talán néhány kisebb csarnokot felszabadítani.

Az alföldi térségben az aszály nehezítette meg a gazdák dolgát, hiszen a gabonatermelés szempontjából a túlságosan száraz időjárás sem megfelelő. A minőségi termés mennyisége ennek következtében itt is ugyanúgy lecsökkent, mint az ország többi területén, az aszály utáni kis esőzés pedig komoly gombásodáshoz vezetett, így több kezelésre is szükség volt az idei évben az árpa, és a búza esetében is.

Milyen segítségben bizakodnak a magyar gazdák?

A minőségi romlás miatt sok gazda kénytelen volt alacsonyabb áron eladni a gabonáit, hiszen egyrészt a pénzre mindenkinek szüksége van, másrészt így a felhalmozódott gabona tárolásával sem kellett foglalkozniuk.

Ahhoz, hogy a kialakult gabonapiaci zavarok egyensúlyozva legyenek, némi támogatás talán még decemberig várható lehet, ezt pedig jó esetben a kormány hazai forrásból fog kipótolni.
Sokan úgy gondolják, hogy valószínűleg megszüntetik a gabonastop-tilalmat is, Magyarország pedig nagy eséllyel nem fogja tudni megelőlegezni a gazdák számára a mintegy 16 millió eurós EU-s segélyt.

Tavasszal az EU igen kellemetlen döntést hozott az Ukrán gabonával kapcsolatban, hiszen Európai Bizottság a gabonadömping miatti helyzetre reagált, ám a hazai gabonára már nem tudott ennyire hamar új piacot találni, úgyhogy már a betakarítás elején megjósolhatóak voltak a problémák. Pedig jó irányba billentené a készletek kiürítése at árakat is, ugyanis az olcsó Ukrán gabona miatt felére csökkent a hazai búza és a kukorica ára is.