Ezek voltak a legkedveltebb külföldi úti célok télen 2023-ban

2024.02.02.Külföld

Az idei ősz meglehetősen kellemes meleg volt, így a téli utazási szezon kicsit később kezdődött a szokottnál. A téli óraátállítás után azonban megjött az utazókedv, a külföldi egzotikus utak foglaltsága is ezt bizonyítja.

Amikor véget ér a nyári nyaraló szezon, akkor általában kezdődik a téli utak foglalásának időszaka. Az idei évben annyira meleg volt az őszi időszak, hogy a foglalási dömping az óraátállítás utánra tolódott. Általában, ha megérkezik a csípős őszi idő, a magyarok is kedvet kapnak, hogy elmeneküljenek a hideg elől. Ám 2023-ban az ősz is meleg volt, és sokan inkább idehaza kirándultak, túráztak, vagy utaztak el egy hosszú hétvégére. Most azonban már megjött az igazi téli időjárás hóval és jéggel, ezért sokan már a karácsonyt és az újév első napjait inkább egy meleg helyen töltik.

A travelo.hu cikke szerint az őszi utazások száma némiképp alacsonyabb volt idén, mint tavaly, viszont a téli foglaltság már most magas, emiatt pedig korábbak kikerültek az ünnepi szezon ajánlatai.

A tél az egzotikus üdülések szezonja

Nem is gondolnánk, hogy milyen sokan terveznek az itthoni ünneplés helyett tengerparti koccintást akár karácsonyra, akár szilveszterre. A december és a január eleje jellemzően az egzotikus utazások időszaka, a síelni vágyók inkább az ünnepek után indulnak útnak. Természetesen a síelni indulók közül is sokan foglalnak már most, leginkább a január-február az az időszak, amikor a téli sportok szerelmesei utazni szeretnek.

Az egzotikus utak esetében is sokan vannak, akik nem vesznek igénybe utazási irodát, hanem inkább maguk szerveznek mindent. Ilyenkor a szálláskereső oldalak forgalma is megnő, hiszen számos olyan oldal van, amelyen külföldi szállást is lehet már foglalni, legyen szó Spanyolországról, Görögországról vagy a Kanári szigetekről.

Természetesen kicsit bonyolultabb, ha mi magunk szervezzük az utat, és nem egy utazási iroda vagy egy utazásszervező, de így ki tudjuk választani az igényeinknek legmegfelelőbb szállást.

TOP 5 úti cél télen

Bár számos egzotikus hely van, ahová szívesen utaznak a magyar utazók a hideg elől, de a 2023-es évben a foglaltság alapján meg megvannak a legkedveltebb helyek a TOP 5 úti célban olyanokat találhatunk, mint Egyiptom, Törökország, a Kanári-szigetek, Zanzibár és az Egyesült Arab Emirátusok. A párok és a felnőttek választása idén egyértelműen Zanzibár és Omán a legtöbb esetben, míg a családosok inkább Törökországba, Egyiptomba vagy a Kanári szigetekre utaznak.

Az előző évhez képest az idei decemberi-januári utazások mértéke +27 és +48% közötti emelkedést ért el a foglaltsági adatok alapján. Emellett azok száma is nőtt, akik 9-, 15- és 11-napos üdüléseket választottak.

Aki szeretné a karácsonyt vagy az év első napjait a napfényben fürdőzve vagy a tengerparton napozva tölteni, jobb, ha siet, mert a foglaltság idén nagyon magas. Meglepő módon nemcsak a párok, de a családosok körében is gyakoribb, hogy inkább egy egzotikus tájon ünnepelnek a pálmafák alatt a fenyőfa helyett.