Melyek azok az OKJ végzettséget igénylő szakmák, melyeket érdemes elvégezni?

2024.03.16.Belföld, Gazdaság

Sokan gondolják úgy, hogy versenyképes fizetésre és gyors álláshoz jutásra csak akkor van lehetőségük, ha diplomával rendelkeznek, pedig számos olyan szakma van, amelyet nagyon keresnek manapság, az elvégzéséhez pedig elég egy OKJ tanfolyamot elvégezni.

Amikor pályaválasztásra kerül a sor, akkor sok szülő szorgalmazza gyermekének az egyetemi oktatásba való bejutást, mert úgy érzik, csak így juthat gyermekük versenyképes szakmához, mellyel aztán jól is kereshet. Ugyanakkor nem feltétlen van ez így. A Portfolio.hu tavaly tavasszal írt is arról, hogy melyek azok a hiányszakmák, melyek nem igényelnek diplomát, elég egy OKJ tanfolyamot elvégezni. A felnőttképzésben számos olyan szakma jelent meg az elmúlt években, melyekre egyre nagyobb az igény. Megjelentek olyan képzések, mint például a nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő vagy a napelem telepítő.

Ha tehát pályaválasztás, pályamódosítás vagy épp munkakeresés előtt állunk, érdemes végiggondolni, hogy milyen képzést érdemes elvégeznünk, és nem feltétlen csak a főiskolai vagy az egyetem a járható út.

Hogyan válasszunk szakmát?

Mielőtt bármilyen képzésben belevágnánk, érdemes végiggondolni, hogy mi passzol hozzánk, mi lenne számunkra az ideális szakma. És nemcsak a fiatalok esetébe célszerű ezen elgondolkodni, hanem később, amikor esetleg másik munkát, szakmát, állást szeretnénk. A funzine.hu is írt a témában egy érdekes cikket, bár elsősorban fiatalokat szólított meg, de idősebb korban is érdemes elolvasni szakmaválasztás előtt.

A szakmaforum.hu egyik cikke szerint pedig három kérdés érdemes megválaszolni, melyek segíthetnek a személyiségünkhöz passzoló szakmát választani. Mindenképp célszerű átgondolni, hogy mit is szeretünk csinálni, mi az, amit örömmel végeznénk, érdekel minket. Sokan úgy keresnek szakmát, hogy az jól fizessen, és könnyen találjunk majd vele állást, ami tényleg fontos tényező, de ha nem szeretünk majd az adott szakmában dolgozni, akkor hosszú távon nem járunk jól.

Számos hiányszakma van, mely OKJ végzettséghez kötött

Egyre több olyan szakma tanulható a felnőttképzésben, melyek hiányszakmának számítanak, és nagyon keresik az ilyen szakembereket. Már a bevezetőben is említettük, hogy az elmúlt években megjelent a felnőttképzésben a nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő vagy a napelem telepítő, de nagy igény van pedagógiai vonalon a dajkákra és a pedasszisztensekre is. Az aranykalászos gazda képzés is rendkívül népszerűnek számít manapság, de eladói munkakörbe is nagyon sok álláshirdetést találhatunk.

A kereskedelmi szakmákat az elmúlt években szétszedték, így külön lehet élelmiszer, vegyi áru, műszaki és ruházati eladónak tanulni. A személy és vagyonőr képzés is nagyon keresett, ugyanis egyre több cég alkalmaz biztonsági őröket, viszont ahhoz, hogy valaki ilyen munkát vállalhasson hivatalos OKJ tanfolyam elvégzésre van szükség. Érdemes tehát végiggondolni, hogy mely szakmák illenek a személyiségünkhöz, mert bőven akad olyan, melyez nem szükség egyetemet végezni, mégis jól kereshetünk vele.