Így tudunk hatékonyan spórolni a fűtésszámlánkon a téli hónapokban

2024.02.03.Gazdaság

A mai világban, az infláció kellős közepén minden forintra oda kell figyelnünk azért, hogy hónap végén ne érjenek minket kellemetlen meglepetések. Az elmúlt néhány év során minden drágult, és olyan nagy mértékben emelkedtek a megélhetési kiadások, amelyre talán egyikünk sem volt felkészülve.

Elindult a fűtésszezon, és ezzel együtt visszafordíthatatlanul megkezdődött kiadásaink, pontosabban a rezsiköltségeink téli időszámítása. Talán sokan nem tudják, de rengeteg hő, energia távozik a lakásunkból a téli hónapokban a nyílászáróinkon keresztül. Könnyen lehet, hogy annak ellenére vacogunk otthon, hogy folyamatosan megy a fűtés, mégis úgy érezzük, hogy valahonnan jön a hideg.

Ez azért van, mert az ablakokon keresztül szökik a hő a lakásból, ez pedig hideg ingatlant, és magas fűtésszámlát eredményez. Szerencsére van megoldás! A redőnyök ugyanis amellett, hogy alapvetően árnyékolóként funkcionálnak, kiváló hőszigetelő hatással is rendelkeznek.

Mik a legfőbb különbségek a műanyag, és az alumínium redőnyök között?

A kedvezőbb ára miatt sokan a mai napig inkább a műanyag redőnyöket válasszák felújítás során akkor, ha az otthonuk árnyékolásáról van szó. Való igaz, hogy a műanyag redőnyök is megállják a helyüket, ha arról van szó, hogy be kell sötétíteni a szobát, így vásárláskor valóban takarékos megoldásnak tűnhet az, ha a műanyag típus mellett döntünk.

Ennek ellenére érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy hosszútávon talán megérte volna ráfordítani azt a plusz pár ezer forintot, ugyanis az alumínium redőnyök több szempontból is előnyösebbek lehetnek, mint műanyag társaik. Erősebbek, masszívabbak, és strapabíróbbak, emellett az alumínium redőnyök belsejében nem levegő van, hanem egy speciális szigetelőanyag. Ez azért kell, mert így az árnyékoló tud adni otthonunknak egy extra hőszigetelést, mely télen és nyáron egyaránt jól fog majd jönni.

Hogyan tudunk spórolni a fűtésszámlán az alumínium redőnyökkel?

A legnagyobb nyári kánikulában a forró napsütés egy idő után felmelegítheti a redőnyeinket, ilyenkor pedig a fűtőtesthez hasonló módon árasszák magukból a forróságot. A speciális szigetelőanyag miatt az alumínium redőnyök esetében ilyen problémával biztosan nem fogjuk szembe találni magunkat. Mivel ez a folyamat oda-vissza megy, ezért ennek a plusz szigetelést a téli hónapokban is ki tudjuk használni.

Ha az alumínium redőnyeink teljesen le vannak engedve, akkor az lényegében egy homogén felületet tud képezni az ablakaink előtt, ez a nyílászárók számára télen és nyáron egyaránt egy plusz légréteget tud biztosítani. Ennek az extra rétegnek köszönhetően a kinti hideg, és a benti meleg nehezebben tud érintkezni. Egy jó redőny télen kiszorítja a hideget, és bent tartja a kellemes meleget, nyáron pedig fordítva.

Köztudott tény, hogy fűtésidőben a hőmennyiség csaknem 40 százaléka a lakás nyílászáróin át távozik. Ha azonban alumínium redőnyöket szereltetünk fel, és azokat mindig teljesen leeresztjük esténként, akkor ezt a hatást elenyésző mértékűre tudjuk csökkenteni.