Plazmaadás, mint mellékjövedelem

2023.09.08.Gazdaság

A plazmaadásra manapság már egyre több magyar városban van lehetőség. Amellett, hogy rengeteg emberen segíthetünk vérplazma donorként, még pénzt is kereshetünk vele. Pár évvel ezelőtt mindössze pár ezer forintot lehetett kapni, ám napjainkban akár éves szinten 300-500 ezer Forintot is szerezhetünk pusztán azzal, hogy rendszeresen plazmát adunk.

A vérplazmaadásra sok országban van már lehetőség, viszont viszonylag kevés azoknak az országoknak a száma, melyek ezt viszonylag magas összegekkel honorálják.

Szlovákiában például nem fizetnek a donoroknak, frissítőt kapnak, emellett pedig szabadság jár nekik. Az Amerika Egyesült Államok világelsőnek számít a plazmaadás tekintetében, és pénzbeli juttatást is ad a donoroknak, Európában viszont csak négy ország, Németország, Csehország, Ausztria és Magyarország fizet a plazmaadóknak. Ausztriában évente maximum 50 alkalommal lehet plazmát adni plazmaferezissel, melyért átlagosan 30-45 eurót lehet kapni, Csehországban pedig 14 naponta van erre lehetőség alkalmanként 800 koronáért. De mi a helyzet hazánkban?

Mennyit lehet keresni a plazmaadással hazánkban?

Magyarországon hasonló a helyzet a csehországi viszonyokhoz, 800 korona hozzávetőleg 12.000 Forint, és idehaza is körülbelül ekkora összegre lehet számítani, emellett pedig bónuszokkal és nyereményjátékokkal is találkozhatunk. Aki szervez be még plazmaadókat, az bónuszokra számíthat, ami szintén lehet pénzbeli kompenzáció, így ha eléggé elszántak vagyunk, akkor akár évi 500-600 Forint plusz bevételre is szert tehetünk, ami egyáltalán nem kevés. Évente összesen 45 alkalommal adományozhatunk plazmát, az éves leadott mennyiség pedig nettó 34 litert lehet.

Magyarországon egyre több helyen van erre már lehetőség, jelenleg 50 helyen adhatunk le plazmát, de a helyszínek száma évről évre nő. A 45 alkalom nem számít kevésnek, ha azt nézzük, hogy Szlovákiában mindössze évi 17 alkalommal lehet plazmát adni, ugyanakkor Németországban 60 alkalommal is adományozhatunk, az USA-ban pedig akár 100-szor is megtehetnénk ezt évente.

Mi kell ahhoz, hogy valaki plazmát adhasson?

A plazmaadás egy átfogó vizsgálattal kezdődik, melyre minden 18 és 60 év közötti egészséges felnőtt jelentkezhet, aki pedig ismételt plazmaadó, ott a korhatár 65 év. Már online is lehet időpontot foglalni az első vizsgálathoz, amely eldönti, hogy lehetünk-e plazmaadók vagy sem. A központban kérnek személyi okmányokat, személyi igazolványt, lakcímkártyát és a tajkártyát. És bár a hajléktalanok számára ez bevételi forrás lehetnek, őket nem fogadják, mivel a lakcímkártya rendszeres felmutatása részét képezni a jelentkezési folyamatnak.

Az első vizsgálat során súlyt és vérnyomást is mérnek, és egy hosszú kérdőívet is ki kell tölteni a leendő donor egészségi állapotáról. Ha mindent megfelelőnek találnak, akkor jön egy vérvizsgálat, amelynek eredményére pár napot várni kell. Ha ez is rendben van, akkor lehet jelentkezni donornak, akár online is. Arra érdemes figyelni, hogy a plazamaadás előtti nap legalább 3 liter folyadékot érdemes fogyasztani, illetve egészségesen táplálkozni, mert a vért minden plazmaadás után vizsgálják, és ha nem felel meg, akkor a pénzbeli juttatást is megtagadhatják.