Bence Szemerey, pexels.com

Lényegesen kevesebben nyaraltak idén a Balatonnál, mint tavaly

2023.09.08.Belföld

130 ezres visszaesést hozott az első félév a Balatonnál – adta hírül a 444.hu még augusztus elején az első féléves turistaforgalom alapján. A KSH statisztikái szerint ez jelentős visszaesés a tavalyi évhez képest, ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy bár a magyarok kevesebben látogatták a magyar tengert, a külföldi látogatók száma viszont magasabb volt az előző évhez képest.

Ennek ellenére már augusztus elején tudható volt, hogy a Balaton turisztikai szempontból nem zár majd jó évet idén, írja a portál.

Akik jártak idén a Balatonnál, leginkább arról számoltak be, hogy a strandokon lényegesen kevesebben voltak, még főszezonban is, mint tavaly. Ennek természetesen több oka is van. Egyrészt az időjárás sem volt idén annyira kedvező, ugyanakkor a szállásfoglalások száma is lényegesen kevesebb volt a magas árak miatt. Nagyon sok vendéglátós számolt be arról, hogy a magas fenntartási, bérleti költségek miatt kénytelenek árat emelni, ezt a magas árat viszont egyre kevesebben hajlandóak megfizetni.

Magas árak, kevesebb foglalás

Az óriási infláció rányomta a bélyegét az idei nyári szezonra, hiszen már nyár elején érezhető volt, hogy lényegesen alacsonyabb foglalási számmal számolhatnak a hotelek, szállodák, apartmanok és panziók a Balatonnál. Az árak természetesen minden szektorban emelkedtek köszönhetően a magas inflációnak, ez pedig azt is jelentette, hogy a szállások ára is drágább lesz, ahogyan az éttermek és büfék árai is drágulnak. Sokan pedig nem engedhettek meg magunknak olyan nyaralást, mint az elmúlt években, így vagy kevesebb napra vagy egyáltalán nem mentek nyaralni.

A nyár első hónapjában már 20-40 százalékos visszaesés volt tapasztalható az előző évhez képest. Sok hotel próbált szezonközi akciókat kínálni, és csökkenteni az árait, hogy több vendéget szerezzen. Idén nagyon nagy hangsúlyt kapott az ár-érték arány, vagyis, hogy milyen szolgáltatásra, minőségre számíthat egy vendég, és sokszor ez billentette át a mérleg nyelvét az egyik vagy a másik szállás irányába. Az akciók ellenére az augusztus sem hozott lényegi változást, a Balaton idén turisztikai szempontból nem teljesített jól.

Bence Szemerey, pexels.com

Bence Szemerey, pexels.com

Aki tehette, inkább külföldre ment

Persze akadtak idén is olyanok, akik megengedhettek magunk egy hosszabb nyaralást, viszont ők inkább egy külföldi utat választottak, horvát vagy olasz tengerpartot, és nem a Balatont. Bár a horvátországi szállásárak még magasabbnak mondhatóak a balatoni árakhoz képest, de egyre inkább csökken a különbség, ez pedig arra készteti a nyaralni vágyókat, hogy inkább külföldre menjenek ugyanazért az árért.

Emellett még az időjárás sem kedvezett idén a nyaralóknak, ugyanis nagyon sok vihar és esős nap volt idén a Balaton környékén is, ami miatt sokan még egyetlen napra sem utaztak le pihenni, kikapcsolódni a magyar tengerhez. Mindent összevetve az idei nyári szezonról elmondható, hogy lényegesen rosszabb volt, mint a tavalyi, ami a belföldi turizmus hanyatlásával magyarázható. A KSH adatai szerint az első félévben a Főváros lényegesen jobban teljesített turisztikai szempontból, mint a Balaton.