Ezek az itthon használt legnépszerűbb szigetelőanyagok

2023.10.13.Gazdaság

A mai világban az emberek megpróbálnak mindent elkövetni annak érdekében, hogy a hó végi számláikon spórolni tudjanak. Nem titok, hogy az energiaszámlánk csökkentésének leghatékonyabb módja a hőszigetelés, éppen ezért a megfelelő szigetelőanyag megvásárlása nem pénzkidobás, hanem inkább befektetés.

Ha az épület szigetelése megfelelő, akkor a mennyezeten, a tetőben, a padláson, illetve a homlokzaton igen szép megtakarítást eredményezhet számunkra, de a szigetelőanyagok fontos feladata emellett az, hogy megakadályozzák a hőhidak kialakulását is.

Ezek a szigetelőanyagok legnagyobb előnyei

A megfelelő szigetelés miatt télen és nyáron is kellemesebb lesz a hőérzet a lakásban, így az év bármely szakában komfortosabb tereket biztosít számunkra a szigetelés. Az őszi-téli időjárásban nagyban le tudja csökkenteni a jó szigetelés a fűtési költségeinket, így havi szinten tudunk spórolni a kiadásainkon.

Emellett fontos kihangsúlyozni azt, hogy a szigetelés védelmet nyújt az épület fizikai károsodásaival szemben, gondolhatunk itt a páralecsapódásra, illetve a penészedésre. Mivel lakásunk a megfelelő szigetelésnek köszönhetően jobban meg fogja tudni télen tartani a meleget, így kevesebb tüzelőanyag felhasználására lesz szükségünk, amelynek következtében még a károsanyag-kibocsájtás is jelentősen lecsökkenhet.

Önmagában mindez elegendő indok kell, hogy legyen abban, hogy a hőszigetelés kérdését valóban komolyan vegyük.

A leggyakrabban használt hőszigetelő anyagok itthon:

  • Kőzetgyapot
  • Üveggyapot
  • Szórt poliuretán hab

Melyik szigetelőanyagot válasszam?

Nem egyszerű megmondani azt, hogy kinek melyik típusú szigetelőanyag lehet a megfelelő választás, így érdemes alaposan körül járni a témát, mielőtt végleges döntést hozunk ezzel kapcsolatban. Általánosságban azonban nem is lehet kijelenteni azt, hogy egyik vagy másik szigetelőanyag lenne jobb, hiszen a választást mindig több tényező befolyásolja.

A kőzetgyapot egyre népszerűbb a hőszigetelés területén, ezt pedig leginkább az előnyei tudják alátámasztani. Ez a szélszerkezettel rendelkező anyag lehetővé teszi azt, hogy a pára a szerkezetben szabadon mozogjon, ennek köszönhetően megakadályozza a penészedést. Emellett ez a szigetelőanyag tűzbiztos, ugyanis csak 1000 fok felett kezd el olvadni.

A világon az egyik legelterjedtebb szigetelőanyag az üveggyapot, melynek fő alapanyaga nem más, mint az üvegtörmelék. Ez az anyag remek tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkezik, nagyfokú rugalmasságának köszönhetően kiváló térkitöltést tud biztosítani, emellett remek hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. A szórt purhabot nagy szilárdság jellemzi, lépésálló, és még terhelhető is.

A Szórt poliuretán hab, vagyis a szórt purhab szigetelés a hőszigetelés csúcsát képviseli napjainkban. A Purhab szigetelési forma nem esik össze, nem zsugorodik, illetve még az egészségre is ártalmatlan. Tökéletes megoldást nyújthat számunkra nem csak a hő, hanem vízszigetelésben is, még kritikus pontokon is megállja a helyét. Ezt a szigetelőt a szakemberek egy speciális berendezéssel juttatják a felületre, az anyag pedig néhány másodpercen belül felhabosodik, majd elnyeri a végső formáját, ezután megszilárdul.