Egyre népszerűbb a carsharing, vagyis az autómegosztás

2023.09.08.Gazdaság

A gazdasági válság és a magas infláció jelentősen átformálja a közlekedést is, ugyanis egyre többen vannak azok, akiknek már nem éri meg a saját autó fenntartása, vásárlása. Az új autók ára is egyre inkább emelkedik, és nincs ez másként a használt autók esetében sem.

Mivel már a használt autókat is egyre drágábban lehet beszerezni, sokan befektetési céllal vásárolnak új autót, mondván, használják néhány évik, majd hasonló, vagy akár magasabb áron is eladhatják, mint amennyiért eredetileg vásárolták. Persze ez viszonylag rizikós befektetés, de nagyon vágnak bele.

De nemcsak a magas árak miatt vesznek egyre kevesebben autót, hanem azért is, mert a fenntartási költségek is egyre emelkednek. Drágább a tankolás, de a szervizköltségek és az abroncsok ára is emelkedik. Emiatt egyre többen gondolkodnak el azon, hogy megéri-e nekik több, vagy akár egyetlen autót is fenntartani? Sokan keresnek inkább alternatív közlekedési módot, mint a roller, a kerékpár, a tömegközlekedés, és az autómegosztás. A carsharing, vagyis az autómegosztás egyre inkább népszerű megoldás, hiszen így sokat spórolhatunk, sőt, még a környezetet is kímélhetjük.

Mi is az a carsharing, és miben más, mint az hagyományos autóbérlés?

A carsharingot sokan keverik össze az autóbérléssel, pedig a kettő között lényeges különbségek vannak. Az autómegosztás is egy autóbérlési forma, viszont ezzel a megoldással a főváros frekventált kerületeiben van lehetőségünk beülni egy autóba, és perc alapon bérelni. Az üzemanyag, a parkolási díj és minden fenntartási költség a bérbeadó vállalkozást terheli, ami így jelentős spórolást jelenthet, ha csak ritkán van szükségünk arra, hogy autóval közlekedjünk. Nem nekünk kell bajlódunk azzal, hogy téli gumi legye az autón, vagy hogy érvényes legyen a biztosítás.

Természetesen van lehetőség egész napra is bérelni, de akiknek csak alkalmanként kell eljutni A-ból B-be, azoknak a perc alapú bérlés jó megoldás lehet. Egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen gyors és kényelmes megoldás a közlekedésre, mindamellett, hogy költséghatékony is. Mivel egyre inkább átformálódik a magyar emberek gondolkodása is a tulajdonsással kapcsolatban, így a carsharing is egyre vonzóbb lehetőség. Nagyon sokan vannak, akik inkább a a fizess és használd elvet követik, tehát inkább bérelnek valamit, amire épp szükségük van, és nem vásárolják meg.

Kiknek lehet gazdaságos az autómegosztás?

Persze nem éri meg mindenkinek ez a megoldás, hiszen akadnak olyanok, akiknek az autó nemcsak esetileg kell, hanem napi használatban van. Emellett az autómegosztás is egyelőre leginkább csak a fővárosban érhető el, így csak az ott élők számára lehet ez megoldás. A szakemberek szerint a megemelkedett fenntartási költségek miatt akár 18 ezer megtett kilométerig megérheti kihasználni azt a lehetőséget. A carsharing akár egy tucat autót is kiválthat, és segíthet abban is könnyebben juthassunk parkolóhelyhez, de a környezeti terhek csökkentésében is nagy szerepet játszhat.