Egyre kevesebben vásárolnak ingatlant

2023.09.08.Gazdaság

Bár eladó ingatlanból akad bőven, mégis az tapasztalható, egyre kevesebben vásárolnak lakást vagy családi házat. Nemcsak azoknak a száma csökkent idén, akik befektetésként vásárolnak ingatlant, hanem azoké is, akik első otthonukat keresik, vagy meglévő ingatlanukat cserélnék nagyobbra vagy kisebbre.

Ennek egyik oka a magas árakban keresendő, de a magas infláció is komoly befolyással van az ingatlanpiacra. Amúgy még 5 évvel ezelőtt is 10 millió forint körüli összegért már lakást lehetett vásárolni egyes városokban, most még a kisebb településeken is lényegesen megemelkedtek az árak, és ami akkor mondjuk 10 millió forintért kelt el, azért napjainkban akár 20 millió forintot is elkérnek.

A bérek viszont nem követték ezt az emelkedést, így nemcsak a hitelfelvétel okoz sokaknak gondot, de az önerő megteremtése is. Sokan az önerőt is valamilyen kölcsönből vagy hitelből próbálják fedezni, nem is beszélve az ingatlan teljes vételáráról. Emellett jóval nagyobb hitelösszegre is szükség lehet ahhoz, hogy ingatlant vásárolhassunk. Amíg 5-10 évvel ezelőtt 5-10 millió forint hitel is elég lehetett ahhoz, hogy megvásárolhassuk álmaink otthonát, addig manapság már nem ritka, ha valaki 20-30 milliós hitelösszeget vesz fel az ingatlanvásárláshoz.

Az eladó nyaralók még nehezebben kelnek el

Nyár közepén a Pénzcentrum is arról számolt be, hogy a nyaralók is nehezen kelnek el. A korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb érdeklődés mutatkozott idén a nyaralók iránt. Mivel csökkentek a befektetési célú vásárlások, így a nyaralókra is kisebb volt a kereslet. Aki ingatlant vásárol manapság, az inkább lakhatási célra keres lakást vagy családi házat, ha pedig befektetésként vagy második ingatlanként keres valaki nyaralót, akkor inkább az újépítésű vagy felújított nyaralókat keresik, ezeknek pedig meglehetősen magas az ára.

A vízparti ingatlanok ára a tavalyi évhez képest megduplázódott, de a kevésbé felkapott településeken is jelenetős áremelkedéssel lehet számolni. Felújításra pedig senki sem költ manapság szívesen, mert nehéz jó szakembert találni, ráadásul az alapanyagárak miatt nehéz megjósolni a felújítás várható költségeit is.

Az ingatlan befektetések is ritkábbak

Az ingatlanok iránti kereslet csökkenésének egyik fő oka, hogy manapság egyre kevesebben vásárolnak befektetési céllal ingatlant. Aki valamilyen befektetési megoldást keres, az inkább valami másba fekteti a pénzét, mondjuk állampapírba, emiatt pedig lényegesen lecsökkent az ingatlanok iránti kereslet az előző évhez képest.

De nemcsak a magyarok, a külföldiek is egyre ritkábban vásárolnak hazánkban befektetési céllal ingatlant. A határon túl vásárlók közül a németek a legérdeklődőbbek a hazai ingatlanok iránt, rajtuk kívül pedig a szlovákok és a románok érdeklődnek leginkább a magyar lakások és házak iránt. Főleg budapesti ingatlanokat vásárolnak a külföldiek, de népszerű a Balatonon Siófok, a Velencei-tó környékén pedig Gárdony is. Ugyanakkor még ezekben a városokban is visszaesett az ingatlanok iránti érdeklődés.