A magas tandíj ellenére egyre többen választják hazánkban a magán és egyházi iskolákat

2023.09.08.Belföld

Az elmúlt években egyre inkább az tapasztalható, hogy a szülők az egyházi és magániskolákat választják az állami iskolák helyett – írta a Telex. Persze nem mindenki kerülhet be ezekbe az iskolákba, hiszen a hely ezekben az intézményekben is korlátozott, mégis egyre többen jelentkeznek, remélve, hogy gyermekük oda járhat, és nem kell az állami iskolák nehézségeivel szembesülni.

Bár az idei évben volt talán a legmagasabb a jelentkezők száma, mégsem új keletű az érdeklődés az egyházi és magániskolák iránt, olvashatjuk a hírportálon.

Az elmúlt években is nagyon sokan jelentkeztek ilyen intézményekbe, annak ellenére, hogy a tandíj évről évre magasabb. Akár egy millió forintba is kerülhet évente egy magániskola, de sok szülő inkább kifizeti ezt az összeget, hogy a lehető legjobb oktatást biztosítsa gyermekük számára, és mert nem szeretnék, hogy a gyermekük konténer iskolába járjon, esetleg azon kelljen aggódnia, hogy nem lesz elég szakképzett pedagógus. A magániskolák közel sem küzdenek akkor tanárhiánnyal, mint az állami intézmények.

Miért olyan népszerűek a magániskolák?

A magán és egyházi iskolákban egyre nagyobb a túljelentkezés, akadnak olyan intézmények, melyekbe 12-szer több tanuló jelentkezett, mint amennyit fel tudnak venni. Emiatt sokszor kénytelenek felvételit kiírni, illetve felvételi elbeszélgetésre hívni a diákokat és a szülőket, de a döntés az iskola számára sem egyszerű. A szülők pedig inkább kifizetik a magas tandíjat, minthogy gyermekük olyan iskolába járjon, ahol azon kell aggódnia, hogy lesz-e tanító az első osztályban, matematika tanár, akiknek végzettsége is van ehhez.

Emellett a magán és egyházi iskolák felszereltsége és állapota is sokszor jobb, mint az állami intézményeké, hiszen nemcsak állami forrásból kell fenntartaniuk az intézményt. Az egyházi iskolákat maga az egyház is támogatja, hiszen ő a fenntartó, a magániskolákban pedig nem véletlen a magas tandíj. Emellett a magán és egyházi iskolákban sokkal több lehetőség, szakkör, tehetséggondozásra irányuló törekvés áll rendelkezésre, ami szintén nagyon vonzó a szülők és a gyerekek számára.

Nem könnyű bekerülni

Az egyházi iskolákba is évről évre az tapasztalható, hogy egyre többen jelentkeznek, de a magániskolák magas tandíját is egyre több szülő fizetné ki, csak hogy gyermeke oda járhasson. Az idei évben még magasabb volt a jelentkezők aránya, köszönhetően a pedagógusok új életpályájáról szóló státusztörvényt, mely nagyon sok pedagógust késztetett pályaelhagyásra.

Már nyár elején tudható volt, hogy sok iskolának kell majd szembenéznie tanárhiánnyal a 2023/2024-es tanévben. Sokan már úgy kerestek tavasszal is iskolát gyermeküknek, hogy nem azt kérdezték, milyen az iskola, hanem hogy lesz-e egyáltalán elsős osztály, illetve elég pedagógus.

Nagyon sok olyan tanár és tanító váltott iskolát, és vállalt tanítói, tanári állást egyházi és magániskolában. Emellett sok olyan szülő is akad, azért választották inkább a magániskolát, mert úgy érzik, hogy a WC-papír, kukászsák és szalvéta beszerzése nem az ő feladatuk lenne, hanem az iskoláé, és inkább olyan intézményt kerestek gyermeküknek, ahol csak a tanszereket kell megvásárolniuk.