Illusztráció

Az orosz-ukrán háború okairól és lehetséges kimeneteléről

2023.09.08.Külföld

Rengeteg szakértő foglalkozik a 2022. februárja óta azzal a kérdéssel, hogy mik is voltak az Orosz-ukrán háború kiváltó okai, amely 1945 óta a legpusztítóbb európai konfliktus. Vlagyimir Putyin orosz elnök is nyilatkozott már a most már másfél éve tartó háború okairól, de nemzetközi szakértők is vizsgálják a kérdést, hogy vajon pontosan mi is vezethetett ahhoz a döntéshez, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

A válasz nem egyszerű, egyes szakértők a NATO-t okolják, mások a hidegháború végére vezetik vissza az okokat.

Az is érdekes kérdés természetesen, hogy milyen kimenetele lehet a háborúnak, hiszen a béketárgyalások folyamatosan csúsznak, és úgy tűnhet, nem születik a közeljövőben egyesség. A következőkben utána járunk az orosz-ukrán háború vélhető okainak, és annak is, hogy a szakértők szerint milyen kimenetele lehet ennek a konfliktusnak, mely egész Európára kihatott.

Miért támadhatta meg Oroszország Ukrajnát 2022. februárjában?

Rengeteg szakértő foglalkozik a kérdéssel azóta is, hogy mi vezethetett a háborúhoz. A Pénzcentrum már 2022 februárjában 10 pontban foglalta össze a konfliktus okait, de azóta is több cikk is született, amely megpróbált választ adni a kérdésre. 2023 tavaszán maga Putyin is nyilatkozott erről, szerint a NATO okolható az események ilyetén alakulásáért, ugyanis 2008-as NATO határozata lehetőséget adott a jövőbeli ukrán tagságra, amely fenyegetést jelentett.

Mások szerint az okok egészen a hidegháború végéig vezethetőek vissza, illetve arra, hogy a Nyugati országok nem támogatták Oroszországot megfelelő módon a Szovjetunió összeomlását követően.

A háború kitörésében számos közvetett  a mély, a köztes és a közvetlen ok van, melyeket figyelembe kell venni. Tény persze, hogy a háborút Oroszország indította el azzal, hogy a 2022. február  24-én parancsot adott az ukrán területek megszállására. Ezt Putyin azzal indokolta, hogy a „különleges katonai hadműveletet” többek között a NATO az orosz határokig történő terjeszkedését hivatott megakadályozni.

Illusztráció

Illusztráció

Milyen végkimenetel várható a szakértők szerint?

Fontos kérdés természetesen az is, hogy milyen végkimenetel várható, és mikor lehet vége az orosz-ukrán háborúnak. A szakértők is csak jósolni tudni, de a legtöbb szakember véleménye is az, hogy várhatóan Oroszország nem fogja tudni egész Ukrajnát bekebelezni, ahogyan Ukrajna sem fogja tudni az eddig teljes területét visszaszerezni. A megállapodás azonban évekig is eltarthat, és sokan úgy látják, hogy jelenleg patthelyzet van, mert egyik fél sem akar engedni.

Emellett az is érdekes kérdés, hogy az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása, és egy esetleg felosztott Ukrajna milyen hatással lesz az Európai Unióra. A választ persze lehetetlen megjósolni, ahogyan jelenleg a háború kimenetelét is csak találgatják a szakértők. Egyenlőre azonban úgy tűnik, hogy nem születik a közeljövőben megoldás, és a háború még hónapokig, de akár évekig is elhúzódhat. Ez persze egyik fél számára sem ideális, ahogyan az Európai Unió számára sem az.